Könyv mindenkinek

Könyvajanló, Könyv érdekességek

Michael Moritz és Alex Ferguson: Vezetés Könyvajánló

2017. június 19. - Online marketing 101

Könyvajánló: Alex Ferguson & Michael Moritz

Vezetés

2015

A győzelem elsajátítható

Nehéz feladat ezt összefoglalni, hogy kicsoda Sir Alexander Chapman Ferguson. Ha meg kellene próbálkozni vele, az csak magas jelzők használatával tehető meg. Apa, férj, futballedző, vezér, a született zseni vezető. A lehető leginkább igaz állítás Sir Alex kapcsán, hogy egy győztes alkat.

Az edző pályafutása során temérdek trófeát nyert, a legemlékezetesebb éveit (27 évet) a Manchester Unitednél töltötte. Összesen 38 trófeát nyert a vörös ördögökkel, így Sir Alex a világ valaha volt legsikeresebb edzőjének számít mind a mai napig.

Alex Ferguson és Michael Moritz: Vezetés

alex ferguson és michael moritz vezetés

A Vezetés (angolul: Leading) kötelező mű mindazoknak, akiket vonz a hatalom ártalmatlan gyakorlásának művészete. Egészen a stresszhelyzetektől szükséges rosszakig, kudarcoktól csúcsig minden vezetési aspektus megtalálható a könyv olvasása közben, amellyel szembesülni kell egy döntéshozónak, egy vezérnek, egy hatalmas szervezet fejének.

Az eleje soha sem könnyű. Ez a mondás igaz az élet minden egyes részterületére is egyetemlegesen. A Manchester United vezetőedzője sokat tudna mesélni erről az alapigazságról. Karrierje a skót Aberdeennél töltött évek és a Kupagyőztesek Európa-kupája győzelem után kemény manchesteri évekbe folyt át. Az elejére főleg a trófeák elmaradása volt a jellemző. Ferguson élt a vezetőségtől kapott bizalommal és azzal az idővel amíg nyugodtan építhette fel saját elképzelései szerint a csapatát. egy olyan csapatot amelyben hosszú távon látott ütőképes gárdát. Az ebbe fektetett bizalom idővel megtérült, és a kezdeti kudarcok és nehézségek, valamint a lassú víz partot mos elve alapján Ferguson vért izzadva építette fel azt a klubot, amely már az egyik legdrágább márkanévvé és a futballtörténelem meghatározó alappillérévé vált, a Manchester Unitedet.

Ezen könyv hasznos információi sokkal inkább alkotnak egy kézikönyv szerű koherens egészet, mintsem rövid történeteket. Lényeges, hogy az olvasó képes legyen elvonatkoztatni a futball mentén levezetett példázatoktól. A könyvben bemutatott elvek az élet bármely területén hasznosíthatóak lehetnek, legyen szó családi vagy szakmai kérdéskörök boncolgatásáról.

A "Vezetés" szinte minden komoly döntéshelyzetet és irányítói dilemmát lefed, amelyet le lehet a hatalmi, hierarchisztikus viszonyokra bontani. A kezdeti nehézségektől a valakitől való megváláson keresztül, az egyénieskedés csapatmunkává transzformálásán és a kudarc feldolgozásán át, egészen az állapotig, hogy elfogadjuk, győztes vezetőnek születtünk ha törik, ha szakad.

A könyv társszerzője az a Sir Michael Moritz filantróp, akinek szinte a világ összes sikeres premodern vállalkozásában részesedése van. Rajta keresztül jelennek meg Ferguson született győztes gondolatai amelyet egy jó értelemben értendő karrierista fésül össze.

Once you bid farewell to discipline you say goodbye to success” 
 Alex Ferguson, Leading

Rendeld meg a Vezetést még ma a BOOK24-ről, ha a csúcsok csúcsára akarsz törni, de még nem tudod hogyan kell!

A hazavezető Út minden reggel egyre Hosszabb: Fredrik Backman

And Every Morning the Way Home Gets Longer and Longer

A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb: Fredrik Backman

2016

Mi marad az út végén?!

Ha van egy dolog amit nem vehetnek el tőlünk, azok a saját emlékképeink. Többnyire ezt hisszük amikor fiatalok vagyunk, középkorúak, de még a szépkor hajnalán sem féltjük az elménkben azokat a csodálatos és jelentős emlékeket, dolgokat, amelyek velünk történtek, mondván azt, hogy ezeket úgyis örökké magunkkal visszük. Manapság viszont bizonyított tudományosan, hogy az emlékek bizony kopnak, átíródnak méghozzá folyamatosan.

Az időskor beállta rengeteg próbatétel elé állíthat egy embert. Az emlékek, emlékezés romlása kegyetlen jelenség az emberi szervezetben, hiszen rajtunk kívül mindenki látja, hogy van valami ami nem kerek. Az idősebb szenvedő alany ezt csak gyanítja, ám nem tudja megmondani, hogy mi miatt érzi különösen saját magát olyan feledékenynek. Az időskori elbutulás kegyetlensége vitathatatlan, ám a legrosszabb az egészben az ettől való ijedtség, illetve félelem.

fredrik backman a hazavezető út minden reggel egyre hosszabb

Az az ijedtség, amely úgy és olyan sebességgel kísérti Fredrik Backman könyvének szereplőjét mint az űzött vadat. A nagyapa és kedves kis unokája, Noah rendszeres szórakozása az idilli padon való ücsörgés, valamint a régmúlt történeteinek elmesélése, tanulságainak felemlegetése. A nagypapa a nosztalgiázásért, a kisgyermek pedig a szálak izgalmas fonódása miatt élvezi különösen az együtt töltött hosszú időt.

Az olvasási élményt tekintve egészen fantasztikus világ tárulhat a könyvet kézben forgató  elé. Noahval, az unokával könnyedén tud azonosulni az olvasó, ám ugyanennyire, ha nem, még inkább mélyen képes átélni a nagypapa lelki szenvedéseit is. A terület, ahol a pad megtalálható, napról-napra egyre kisebb lesz, amely nem más, mint a főhős félelmeinek nyakszorongató allegóriája. A téren látható a nagyi régi dolgozóasztala, feltűnik a sárkány, amelyet Noahnak adott annó ajándékba, valamint érezhető az elhunyt feleség kerti jácintjainak illata is. Ez a legmélyebb fájdalommal tölti el a nagypapát.

A kedélyes viccelődések, és a két ember matematika iránti szeretete mellett a nagyinak van lelki ereje arról mesélni Noahnak, hogy milyen volt élete párjával szerelembe esni, majd pedig elveszíteni Őt. A régi emlék ugyanúgy él a nagypapában, mintha minden akár tegnap történt volna. Ennél erősebben csak az a félelem él benne, hogy mennyire tart attól, ha majd nem fog emlékezni semmire.

Fredrik Backman könyve egy padon ülő férfiról, és az unokáról Noahról szól. A férfi az emlékezetével eleveníti meg a téren mindazt, ami fontos volt számára élete során. Ott vannak az emlékek fiával, unokájával, feleségével. Az emlékek ugyan megkophatnak, de minden, ami szép volt, az megmarad való igazában.

Humans are a strange breed in the way our fear of getting old seems to be even greater than our fear of dying.” – Fredrik Backman

 

 

Lance Armstrong: Egy Legenda Bukása - Juliet Macur

A legmagasabbról esni fáj

Nem csak a sport világában, de az élet más részterületén is kevés akkora mértékű bukás, csillaghullás létezik, mint amely Lance Armstronk nevéhez köthető. Juliet Macur, a New York Times riportere 2014-ben írta le mindazt, amelyet csak kicsit is, vagy éppen a lehető leginkább lényegi módon közrejátszott abban, hogy a világ egyik legsikeresebb kerékpárosa teljes mértékben elveszítse nimbuszát a világ előtt.

Lance Armstrong egy megosztó személyiség, aki megjárta a mennyet és a poklot, minden tekintetben, sokak számára mégis egy példakép maradt, míg a nyilvánosság másik fele szíve szerint a mai napig utálja. Egy azonban vitathatatlan, Armstrongnak meg kellett küzdenie a közvélemény és saját erkölcsének démonaival.

   Egy legenda Bukása

lance armstrong egy legenda bukasa

A texas állami országútikerékpár-versenyző hatalmas sikereket ért el a sportágban, ám az eredményei utólag semmissé váltak. Lance egy hamisítatlan polihisztor, akinek rengeteg esemény köthető a nevéhez, a leginkább akkor került a hírhedtség rivaldafényébe, amikor felröppentek a személye körül kialakult vádak arról, hogy több éven keresztül meg nem engedett tiltott szereket használt. Az ezt követő vádak és a könyvben részletesen taglalt hosszas és részletes vizsgálat eredménye az lett, hogy Lance Armstrongot az Amerikai Doppingellenes ügynökség megfosztotta az összes 1998 óta elért sporteredményétől, így az összes létező Tour de France győzelmétől. A 2000-es Sydney-i olimpián szerzett bronzérmét pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tizenhárom évvel később vette el tőle. Ezen doppingbotrány körül kialakult körülményeket, a huzavonát illetően Armstrong 2013-ban, Oprah Winfrey talk showjában adott interjú keretei között ismerte el legelőször nyilvánosan, hogy az ellene felrótt vádak a valóságot tükrözik.

A sportoló karrierjét a dopping mellett más fekete tényező is beárnyékolta, nehezítette. 1996 októberében harmadik stádiumú hererákod diagnosztizáltak az akkor huszonöt éves sportolónál. Ez a fajta rák borzalmasan agresszív volt a testében, így áttétet képzett az agyban, tüdőben és a hasüregben is. A szakemberek a felépülésére nem adtak többet három százaléknál, ám köszönhetően a kasztrálásnak, a kemoterápiának és egyéb sikeres kezelésnek, Lance 1998 áprilisában már újra edzhetett.

Egy nagyon részletes számvetés arról az emberről, aki tisztátalan eszközökkel ért fel a csúcsra, visszatért a halál torkából és a politikai lobbi tevékenységet végző Alapítványa a rákosok helyzetének javításáért, megsegítéséért is szorgalmasan küzd.

George W. Bush barátja, édesapa, biciklis ikon, férj, csaló, az örök küzdő és mindenen felülkerekedő, ez mind Lance Armstrong.

Mit gondolsz róla? Imposztor vagy még mindig példakép? Vonzott mindigis Armstrong életútja, de sosem volt róla kiforrott véleményed? Rendeld meg a Book24.hu oldalról Juliet Macur könyvét, hogy megtudhasd.

Emma Nyomában Könyvajánló - Steena Holmes

Vakon megbízva

Milyen messze képes elmenni az emberi lélek, hogy ne haljon meg a remény? Hogyan lehet képes valaki őszinte szívvel hozzáállni valamihez, amelynek bekövetkezésére alig van esélyt? Milyen mértékű intenzitással küzdünk, ha meglátunk egyetlen egy reménysugarat?

Ezek azok a dolgok, alapfelvetések, a lehető leginkább kulcskérdései Steena Holmes Emma nyomában című könyvének. A mai világ leírása:

emma nyomában

A mai fájdalmakkal teli és negatív ingerekkel teletűzdelt világban rengeteg olyan történéssel kell szembesülnie az embernek, amelyeket nagyon nehezen él meg és fogad el. Az átlagember mindennapi küzdelmeinek, vergődésének elviselhetetlensége elengedhetetlen velejárója a premodern életvitelnek. Ahhoz azonban egyetlen szülő sem lehet hozzászokva, hogy elveszítse saját gyermekét.

Steena Holmes karakterének, Megannek bizony ezzel kell szembesülnie, úgy, mint a köddé vált kislány édesapjának és testvéreinek egyaránt.

Megan, a kislánya harmadik születésnapja óta élő halottként létezik a világban, nyughatatlan elméjét két keserves éve nem képes lazítani, kikapcsolni. Bármerre megy az utcán, ha szőke hajat vesz észre, az arcot Emmáénak tulajdonítja, minden egyes apró dologban őt véli megtalálni. Ez a keserűen fájó mementó egészen egyszerűen nem talál kiutat Megan hétköznapi gondolataiból, amely teljes mértékben felfedezhető és érthető. Még két esztendő, de még egy élet is kevés lenne enyhíteni a fájdalmat, amelyet egy szeretett személyünk elvesztése okoz, pláne, ha történetesen a saját gyermekünkről van szó. A könyv főszereplőjének egy rémálommal kell együtt élnie.

A regény fájdalmas mivoltát az sem könnyíti meg, hogy Megannek és a családnak szembe kell néznie azzal a vak, fájdalmat gerjesztő reménnyel, amely ráadásul nagyon haloványan pislákol. A kislányról sajnos nem lehet tudni, hogy életben van-e még. Az egész család egyetlen reménye, a becsukott szemmel való teljes hit. A könyv eleje alapvetően két szálon fut, hiszen az olvasó képzelőereje elé tárul egy másik színpad is.

Jack és Dottie a kapuzárási pánikon rég túl lévő idősebb, unokájuknak élő pár, ám valami érezhetően sántít Jack szerint. Jack úgy véli, hogy partnere valamit elhallgat előle.

A történet startvonala egy városi összejövetelhez köthető, amikor Megan egy fényképet készít Jack és Dottie unokájáról, majd rögeszméjévé válik, hogy ő nem más, mint az elveszett gyermeke, Emma. Ezután a fonódó konfliktusok olyan mellékereket vájnak a két család életébe, mely könnyedén tönkretehet több ember életét is. A feltevés már csak az, vajon Hamisak, vagy valódiak-e az anyai intuíciók, megérzések.