Könyv mindenkinek

Könyvajanló, Könyv érdekességek, Keresőmarketing

Sem Párt Program 2018

2018. február 26. - Online marketing 101

Sem Párt Program 2018

 

Sem Párt Program 2018 program itt elérhető

sem2018partprogram.png

SEM PÁRT PROGRAM

csótányirtás és ágyi poloskairtás

Géles csótányirtást megelőzően milyen előkészületekre van szükség?

Ennek a módszernek az alkalmazása során semmiféle megelőző intézkedésre nincs szükség csótányirtáskor, mivel a gélezéses eljárás lényege az, hogy az úgynevezett gél pöttyöket közvetlenül a rovar búvóhelyére juttatjuk el. Tehát ebben az esetben nincs szükség például bútor mozgatásra. Fontos megemlíteni, hogy azonban ezt az eljárást többnyire megfelelő higiéniával rendelkező lakásokban, otthonokban lehet csak alkalmazni, mégpedig azért, mert fontos, hogy a rovar semmilyen más táplálékhoz ne férjen hozzá.

A permetezéses csótányirtás követel- e bármilyen előkészületet?

 

Ez az irtási módszer igényel előkészületet, mivel annak érdekében, hogy a permetszer megfelelően legyen kijuttatva, szükséges a bútorok elmozdítása.

Mely módszer alkalmazása a jobb, a géles, avagy a permetezős eljárás a hatásosabb?

Sajnos ennek a kérdésnek a megválaszolása nehéz, mindkét módszer mellett és ellen is vannak érvek. A géles módszer mondhatni, hogy talán picit kényelmesebb, hisz nem jár macerával, nem szagos, nem kell pakolni alkalmazásakor, viszont ha a gél pöttyökön túl más táplálékhoz is hozzájutnak a csótányok, akkor már nem olyan hatásos az eljárás. Viszont ha a permetezéses eljárást alkalmazzuk, akkor nem okoz problémát ha más táplálék is jelen van, tehát így is hatékony, viszont ami kellemetlenséget okoz az a velejáró pakolás és néha kellemetlen vegyszer szag.

Alkalmazható- e együtt a két módszer?

Igen alkalmazható azonos időben, de nem azonos felületen. Ezt úgy kell érteni, hogy például lakáson belül más- más helységben alkalmazzuk a két különböző eljárást, mivel a gél pöttyök vonzzák a rovarokat, és miután elfogyasztották a gél pöttyöket táplálékként annak hatására pusztulnak el. Ezzel ellentétesen a permetszer pedig távol tartja őket, tehát a két módszer, mondhatni, hogy üti egymást, mivel más eljáráson alapul a hatásfoka.

Minden megrendelés esetében, miután felmértük a helyszínt, egyeztetünk, hogy mely módszer alkalmazása a legmegfelelőbb és a leghatékonyabb annak érdekében, hogy ügyfelünk elégedett legyen.

Miért van az, hogy a csótányirtók 3 havonta jönnek kihelyezni a gél pöttyöket, még sincs eredményessége?

Sajnos vannak a szakma ezen területén is olyanok, akik nem megfelelően végzik a munkájukat, köszönhető ez annak, hogy sok esetben nagy a piaci verseny, és az ha egy lakásba teszem azt 3 darab gél pötty kerül kihelyezésre sajnos még nem hatékony eljárás, sőt mondhatni, hogy a megelőzés kategóriáját sem érinti.

Minden esetbe fontos, hogy megbízható és kellő referenciával szolgáló szakembert bízzunk meg a csótányirtással. A zselés módszer hatékonysága a négyzetméternek megfelelő kellő mennyiségű gél kijuttatásán is múlik, mely általában 1 gél pötty/m2. De ha, a fertőzöttség súlyosabb, akkor szükséges a dózis megemelése.

ágyi poloska irtás és csótányirtás budapest

Milyen veszélyei vannak a csótányirtás folyamatainak?

Az irtás során használt vegyszerek szigorú szabályozási folyamaton esnek át. A csótány irtásra használt vegyszerek hatóanyagai melegvérűekre nem ártalmasak!

Azonban permetezéses eljárás után szükséges, a szellőztetés, azoknak az edényeknek a megtisztítása melyek érintkeztek a permetszerrel, ezzel ellentétben a gél pöttyök kihelyezése után nem szükséges semmiféle tisztítás, vagy szellőztetés, mivel nincs kipárolgás.

Mennyire hatékony eljárás a gélezéses irtási módszer?

A gélezéses technika mikéntje abban rejlik, hogy azt a csótányok ételként fogyasztják el, és ennek következtében elpusztulnak, tehát gyomorméregként fejti ki hatását. Az elhullott tetemet, táplálékként a többi csótány szintén elfogyasztja, ezáltal további pusztulás következik be, ezt nevezzük dominó effektusnak. A gélezéses eljárás lényege tulajdonképpen ez, mely nagyon hatékony és a megrendelő számára kényelmes eljárás, köszönhetően annak, hogy nem jár macerával az alkalmazása, nincs pakolás szellőztetés, stb. De sajnos vannak olyan súlyos esetek, amikor nagy a fertőzöttség, vagy más táplálék forrás is jelen van, akkor ez a módszer csak kiegészítő eljárás lehet. Éppen ezért az esetek többségében csak megfelelően tisztán tartott lakásban, helységben alkalmazható.

Meditáció, jóga és nyugalom

Meditáció és nyugalom

 

 A sportolók bejutnak a "zónába". A kreatívok érintik az "flow állapotot". Ezekben a pillanatokban fokozott tudatosság érzést kapunk, de pontosan ezek: ideiglenesek. Miután a hegyi hegymászó leereszkedik a hegyről, a "mindennapos világérzéke" pillanatába lép, "mondja Daniel Goleman pszichológus és tudós újságíró, aki közelmúltbeli Richie Davidson neurotudós által írt" Altered Traits "című könyvével foglalkozik.

Ebben a BigThink videójához Goleman feltárja, hogyan hozhatjuk a mindennapi "kedvezőtlen állapotok" jótékony hatásait.

jóga és meditáció

Közreműködéssel, érvelve Goleman, létrehozhatjuk azt, amit "megváltozott vonásoknak" nevez.

"A megváltozott vonások [...] tartós változások vagy átalakulások a létezésben, és klasszikusan jönnek létre azzal, hogy meditáción keresztül megváltoztatták az államot, ami következménye annak, hogy Ön napról napra van - és ez más, mint ahogyan korábban voltál megpróbáltad a meditációt. "

A szokás fejlesztésének kulcsa? Újra és újra visszahozza az elmét:

"Valamikor, amikor megpróbálja elvégezni a meditációdat, az elméd el fog sétálni. Így van bekötve. A legfontosabb: Látod, hogy vándorol? Miután észrevette, hogy elméje eltávozott, és visszaadja, erősíti az áramkört a figyelem és a figyelem középpontjába.

Az elme egy edzőterem, és a meditáció alapvető edzés.

Goleman azt mondja, hogy a kutatás azt sugallja, hogy a tapasztalt meditálók jobban képesek összpontosítani, és a feladatukat a körülöttük lévő zavaró körülményektől függetlenül tartják, és rugalmasabbak lehetnek például a dühös kitörésből.

"Ahogy az edzőteremben való részvétel és az évek és az évek ismétlésének elvégzése, nagyobb izmok és nagyobb erő és fitnesz, ugyanez történik az elmében. Az elme egy edzőterem, és a meditáció alapvető edzés. "

Miért kérdezd ezeket a kérdéseket?

Gondolj a meditációs gyakorlat teljes óraszámára, amit az életünk során végzünk. Ez a matematika fontos: találunk egy "dózis-válasz" hatást, ahol a meditáció több előnyhöz vezet. És a hosszú távú napi gyakorlatok széles körű elterjedése más hatással van, mint a hetes visszavonulás meditációján.

A meditációról szóló tudományos kutatások nagymértékben kibővültek az 1970-es években végzős hallgatókon végzett meditációs kísérletek óta. Akkoriban csak két publikált tanulmány volt a meditációról, amit idézhetünk. Napjainkban több mint 6000 van, a legnagyobb szám az elmúlt öt évben - és a tudatosság az egyetlen legtanultabb módszer.

Nem kell hosszú távú szakértői meditálónak lenni, hogy elnyerje a meditáció előnyeit.

A megváltozott tudatállapotokban a legjobb tanulmányok eredményeit vizsgáljuk - a legmagasabb százalékot. Különösen azt akartuk bizonyítani, hogy a meditáció hosszú távú hatásokat, tartós vonáshatásokat eredményez, nem csak rövid távú állami hatásokat, amelyek eltűnnek, ha abbahagyja meditációs munkamenetét.

A jó hírek? A legjobb adatok a meditáció erőteljes hatásait mutatják az elejétől kezdve. Minél több órányi gyakorlat gyűlik össze, annál erősebb az előnyök.

További tartalmak meditáció és jóga témakörökben:

https://www.jogaunio.hu/

Jóga Budapest

http://jogameditacio.blog.hu/

 

 

A szülés utáni depresszió illetve perinatális depresszió

Perinatális és szülés utáni depresszió

 

A perinatális időszak a depressziós rendellenességek kialakulásának magas kockázati ideje, és jelentős betegséggel és halálozással jár együtt, beleértve az anyai öngyilkosságot is. A perinatális depresszió egy heterogén klinikai altípust tartalmaz, és további finomításra van szükség a kezelés eredményeinek javítása érdekében. Arra törekedtünk, hogy empirikusan azonosítsuk és leírjuk a perinatális depresszió klinikailag releváns fenotípusos altípusait, és további jellemezzük az altípusokat a terhesség és a három szülés utáni tünetek megjelenése idején. 

Szülés utáni depresszió

szulesutanidepresszio.jpg

Az adatokat a posztpartum-depresszió: cselekvés az okai és a kezelés (PACT) konzorciuma közül 19-ből hétből vették össze. Ez az elemzés a 19-40 év közötti nőkre korlátozódott, tájékoztatást nyújtva a perinatális időszak depressziós tüneteiről és a tíz utáni postnatális depressziós skála (EPDS) teljes körű leendő adatairól. Az EPDS tüneti dimenzióinak azonosítására fő komponenseket és közös faktorelemzést használtunk. Az Országos Mentális Egészségkutató Intézet kutatási területének kritériumai a negatív valencia és az arousal funkcionális konstrukcióit alkalmazták az EPDS dimenzióira, amelyek a depressziós hangulat, anhedónia és szorongás állapotát tükrözik. Klaszterezést használtak a tünetmintákat megosztó nők altípusainak azonosítására. Az altípusok leírására egyaránt alkalmazták az egyváltozós és a kétváltozós statisztikákat.


Az elemzésekben 663 nő vett részt. Az EPDS által mért három mögöttes dimenziót bizonyítottuk: depressziós hangulat, szorongás és anhedónia. Ezen dimenziók alapján a perinatális depresszió öt különböző altípusát azonosítottam: súlyos szorongásos depresszió, mérsékelt szorongásos depresszió, szorongó anhedónia, tiszta anhedónia és megoldott depresszió. Ezeknek az altípusoknak egyértelmű különbségei vannak a tünetek minőségében és a megjelenés időpontjában. A szorongás és az anhedónia kiemelkedő tünetmintákként jelentek meg a posztpartum kezdetén, és különösen súlyosak voltak.


Eredményeink azt mutatják, hogy a perinatális depresszió különböző típusai és súlyossága különböző lehet a terhesség és a posztpartum kezdetén. Ezek az eredmények alátámasztják a perinatális depresszióban szenvedő nők javítását célzó, személyre szabott kezelések szükségességét.
Öngyilkosság és pszichiátriai rendellenességek

Az öngyilkosság világméretű közegészségügyi probléma, és a mentális rendellenességeket fő kockázati tényezőként azonosítják. Az öngyilkosság a perinatális anyai halálozás egyik legfőbb oka, de nagyon kevés tanulmány az öngyilkossági kísérletekre (SA) fordult elő a perinatális időszakban. Ez a munka célja az SA-val összefüggő kockázati tényezők felmérése a terhességben és a szülés utáni időszakban a mentális betegségekben szenvedő nők körében.

A pszichiátriai rendellenességekkel küzdő nőket, akik csecsemőiként 16 pszichiátriai anya-baba egységet 10 évre (2001-2010) közösen beismertek, retrospektív módon értékelték az SA terhesség vagy a szülés utáni időszakban. A logisztikus regressziót az anyai szociodemográfiai jellemzők, a gyermekkori rossz bánásmód és a visszaélés, az aktuális mentális betegség és a terhességi adatok független terhességi és / vagy szülés utáni hatásának feltárására használták fel.

A terhesség és a szülés utáni időszakban a SA-k különböző kockázati tényezők. Különleges figyelmet kell fordítani az öngyilkosság kockázatára a súlyos mentális betegségben szenvedő nők esetében, valamint a perinatális időszakban a vetélés, az alkoholfogyasztás vagy a cigarettahasználat, a fiatal kor és a depresszió előfordulása miatt.

További cikkek: https://dcsoport.wordpress.com

Aranykönyv 2017: megvannak az idei díjazottak!

Befejeződött az Aranykönyv szavazás, megvannak az idei év nyertesei.

A díjazott kötetek írói megtiszteltetésként élték meg azt, hogy a saját kategóriájukban az első helyen végeztek.

aranykönyv díj 2017

A mostanság olyan tetszetősnek számító gasztronómiai könyvek mezőnyében, többen is közel jártak a végső sikerért folytatott kűzdelemben, ráadásul a versenyben megtalálhatóak voltak a két nagyágyú által megírt könyvek is. A végső stádiumban Gordon Ramsey és Jamie Oliver könyvei is versenyben maradtak. A győzelmet azonban Borbás Marcsi aratta Édes békeidők című könyvével. „A Gasztroangyal közösség, a legjobb közösség” – foglalta össze díjazásának okát Borbás Marcsi.

A gyermekirodalom kategóriában Pásztohy Panka végzett az első helyen, melyet még Ő maga sem nagyon hitt el. Számára a „top 10 is hatalmas meglepetés” volt. A Szeretem a Kiskutyám! témája az állatvédelem, amely jelentős figyelmet kap a modern társadalmakban, hiszen az empátia széles megjelenésének korszakát éljük. Talán senki nem is lepődik meg azon, Pankán kívül, hogy a mű joggal végzett a dobogó legfelső fokán.

Az egyik leginkább fontos alkategóriája az olvasási kultúrának az ismeretterjesztő irodalom. Mindazokon túl, hogy a könyvek elolvasása is hatalmas élményt jelent, a valóságos információkat nem veheti el tőlünk. Mindezek megdolgoztatják elménket, úgy szerezhetünk fontos ismereteket, hogy közben kiválóan szórakozunk. Budai S. Balázs könyvének címétől libabőrös lesz a hátunk, csakúgy, mint azok, akik a hátborzongató történetek szerelmeseiként erre a könyvre adták le voksukat. A reverendás gyilkos története, Kun Pétertől, ridegebb, mint bármely fikció.

Keresőmarketing partner: keresőmarketing Budapest

A szépirodalmi kategóriában a legjobbnak Fábián Janka bizonyult, aki a győzelme után remekül foglalta össze azt, amitől is nagy érdemnek számít az, ha az ember besöpri az aranykönyv elsőséget. „Az a legnagyszerűbb dolog ebben, hogy ezt tényleg az olvasók szavazták meg!” – áradozik Janka arról, hogy mennyire élvezi a közönség idén elnyert tetszését. Fábián Janka felocsúdott a mámorból, hogy saját kategóriájában aranyérmet zsebelhetett be, hiszen ez az első alkalom, hogy az első helyet megszerezte, a TOP 10-ig rendszeresen eljutó írónőnek.

Az ifjúsági kategóriában Leiner Laura Valaholja hozta meg szerzőnőjének az eslő díjat. Laura két kötettel is képviseltette magát az utolsó körben, így matematikailag is jó esélyekkel indult a végső győzelemre, ám a matematika törvényei nélkül is kijelenthető, hogy jó helyre került az első díj. Laura kiválóan érzékelteti, a magyar könnyűzenei kultúrát reprezentáló köteteivel, azt a fajta „megőrülést” és értékítéleti relativizmust, amelyet a kortárs önmegvalósítás magával hordoz hozadékaként.

Lakatos Levente műve vitte a pálmát, a szórakoztató irodalom kategóriájában, méghozzá a Szigor I. kötet A tiltás gyönyöre. Az író pedig gyönyörűen következtetett: „Több ezer szavazat érkezett a könyvre, ez azt jelenti, hogy az emberek olvasnak Magyarországon, tehát van értelme írni.”

Online marketing partner:

online marketing

Aranykönyv 2017 Videó:

 

 

 Kiemelt partner: szőnyegtisztító Kft

Autóalkatrész webáruház: autóalkatrész okosan

Üzemorvos 13. kerület: Amea Med

Aba autóbérlés Budapesten: Aba autókölcsönző

Apám a drogbáró Juan Paplo Escobártól

Juan Pablo Escobar

Apám, a drogbáró

 

25 éve tartó másnap

Egy mondatban szinte lehetetlen elmondani, hogy ki is volt Pablo Emilio Escobar Gaviria. A kolumbiai születésű antihős tetteinek jelentősége és kiváltó oka rendkívül mély, lelki indítatása szerteágazó, amelyet lehetetlen egyszerű mondatokban megfogalmazni. Vitathatatlan, hogy Escobar megítélése, a morális skála negatív oldalára billen, méghozzá jelentősen.

Azok akik ismerték és közel álltak Pablóhoz, azok tudják, hogy legmélyén, lekének leagalsóbb bugyraiban is egyetlen dolgot szeretett volna létrehozni, egy jobb, boldogabb világot. Escobar azonban nem számolt azzal az úttal, amely negatív velejárója, hogy a tervének irreális mennyiségű járulékos halálos áldozata lesz.

Escobar mottója egyszerű volt, vagy vele voltak az emberek, vagy ellene. Vagy családtag voltál vagy ellenség.

Ezerkilenzázhetvenhárom azonban fontos év volt, amely fordulópontnak számított a világ összes drogháborúját illetően, mivel Richard Nixon július 1-jén aláírta a DEA [Drog Elhárító Ügynökség] alapítólevelét. Innentől kezdve nagyon nehéz élete lett a Drogbáróknak. Ez a szervezet kerítette kézre Pablo Escobart is, ám a köztes időszak közt kifolyt vért és lemészárolt emberek számát már senki nem tudja csökkenteni. Ennek a DEA ügynökségnek a megalapítására, mint később kiderült borzalmasan nagy szükség volt, hiszen eddigre már 1978 nyarán Escobar megalapította a Medellín kartellt.

Escobar már híres volt arról, hogy szoros kapcsolatot ápol a kolumbiai mélyszegénység tagjaival. Ebben az időben is politikailag igen aktív volt, a szegénység felszámolása érdekében nem egyszer készpénzt is adott a rendezvényeken összegyűlt tömegnek. Egyfajta Robin Hoodot játszott. Közéletben betöltött szerepe és kardoskodása egészen Kolumbia parlamentjéig repítette, ahonnan rövid időn belül ki is került, a kétes ügyletei miatt. Escobart harcolt azért az álomért, hogy egy napon végül elnök lehessen. Ezt azonban a regnáló elnökök lemészárlása nem segítette. Egyszer még az Igazságügyi Minisztérium tankokkal való lerohanását is megszervezte.

A Forbes kiadott egy listát 1989-ben, amely szerint Escobar vagyona nem kevesebb, mint 3 milliárd dollár volt. A szerteágazó drogkereskedelmet az országon belül lefizetett közúti rendőrökkel, az országon kívül pedig magán repülőgépek segítségével oldotta meg, amikor éppen nem lőtte le azokat a repülőgépeket, a politikai harcai részeként.

A drogbáró életének egy halálos kimenetelű üldözés vetett véget 1993-ban, melynek végén golyót kapott a fejébe.

A drogbáró fia, Juan Pablo kendőzetlen őszinteséggel írja le apja lelki és üzleti vívódásait, kegyetlenségét, ám a könyv olvasása közben az olvasó rájön, hogy semmi sem lehet fekete-fehér megközelítésű, még egy ilyen személy megítélése sem. Escobar családszerető mivoltja rajzolódik ki a könyvből amire az egyik legjobb példa talán az, amikor Pablo lánya fázott a hűvös lakásban, ám tűzifa híján Escobar gond nélkül begyújtott százas bankjegyekkel.

Ez egy igazi férfiúi portré az édesapáról, El Patrónról, az emberről, akinek hamvait a tengerbe szórta a DEA, hogy ne lehessen létrehozni emlékhelyet utána később.

Ez a mű pontosan írja le Kolumbia mágikus realizmusát és a rengeteg, máig kínzó és értelmetlen halált szenvedő áldozatokat, amely végig kíséri Escobar életútját és hagyatékát is.

Ez egy olyan portré a kokainról, amelynek grammja legalább hat emberéletbe kerül.

Online marketing partner:

online marketing

interesting online marketing and keresőmarketing articles

online marketing digital marketing article Google keresőmarketing budapest

 

Michael Moritz és Alex Ferguson: Vezetés Könyvajánló

Könyvajánló: Alex Ferguson & Michael Moritz

Vezetés

2015

A győzelem elsajátítható

Nehéz feladat ezt összefoglalni, hogy kicsoda Sir Alexander Chapman Ferguson. Ha meg kellene próbálkozni vele, az csak magas jelzők használatával tehető meg. Apa, férj, futballedző, vezér, a született zseni vezető. A lehető leginkább igaz állítás Sir Alex kapcsán, hogy egy győztes alkat.

Az edző pályafutása során temérdek trófeát nyert, a legemlékezetesebb éveit (27 évet) a Manchester Unitednél töltötte. Összesen 38 trófeát nyert a vörös ördögökkel, így Sir Alex a világ valaha volt legsikeresebb edzőjének számít mind a mai napig.

Alex Ferguson és Michael Moritz: Vezetés

keresőoptimalizálás: alex ferguson és michael moritz vezetés

A Vezetés (angolul: Leading) kötelező mű mindazoknak, akiket vonz a hatalom ártalmatlan gyakorlásának művészete. Egészen a stresszhelyzetektől szükséges rosszakig, kudarcoktól csúcsig minden vezetési aspektus megtalálható a könyv olvasása közben, amellyel szembesülni kell egy döntéshozónak, egy vezérnek, egy hatalmas szervezet fejének.

Az eleje soha sem könnyű. Ez a mondás igaz az élet minden egyes részterületére is egyetemlegesen. A Manchester United vezetőedzője sokat tudna mesélni erről az alapigazságról. Karrierje a skót Aberdeennél töltött évek és a Kupagyőztesek Európa-kupája győzelem után kemény manchesteri évekbe folyt át. Az elejére főleg a trófeák elmaradása volt a jellemző. Ferguson élt a vezetőségtől kapott bizalommal és azzal az idővel amíg nyugodtan építhette fel saját elképzelései szerint a csapatát. egy olyan csapatot amelyben hosszú távon látott ütőképes gárdát. Az ebbe fektetett bizalom idővel megtérült, és a kezdeti kudarcok és nehézségek, valamint a lassú víz partot mos elve alapján Ferguson vért izzadva építette fel azt a klubot, amely már az egyik legdrágább márkanévvé és a futballtörténelem meghatározó alappillérévé vált, a Manchester Unitedet.

Ezen könyv hasznos információi sokkal inkább alkotnak egy kézikönyv szerű koherens egészet, mintsem rövid történeteket. Lényeges, hogy az olvasó képes legyen elvonatkoztatni a futball mentén levezetett példázatoktól. A könyvben bemutatott elvek az élet bármely területén hasznosíthatóak lehetnek, legyen szó családi vagy szakmai kérdéskörök boncolgatásáról.

A "Vezetés" szinte minden komoly döntéshelyzetet és irányítói dilemmát lefed, amelyet le lehet a hatalmi, hierarchisztikus viszonyokra bontani. A kezdeti nehézségektől a valakitől való megváláson keresztül, az egyénieskedés csapatmunkává transzformálásán és a kudarc feldolgozásán át, egészen az állapotig, hogy elfogadjuk, győztes vezetőnek születtünk ha törik, ha szakad.

A könyv társszerzője az a Sir Michael Moritz filantróp, akinek szinte a világ összes sikeres premodern vállalkozásában részesedése van. Rajta keresztül jelennek meg Ferguson született győztes gondolatai amelyet egy jó értelemben értendő karrierista fésül össze.

Once you bid farewell to discipline you say goodbye to success” 
 Alex Ferguson, Leading

Rendeld meg a Vezetést még ma a Book24-ről, ha a csúcsok csúcsára akarsz törni, de még nem tudod hogyan kell!

Partner: Szőnyegtisztító Kft.

A hazavezető Út minden reggel egyre Hosszabb: Fredrik Backman

And Every Morning the Way Home Gets Longer and Longer

A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb: Fredrik Backman

2016

Mi marad az út végén?!

Ha van egy dolog amit nem vehetnek el tőlünk, azok a saját emlékképeink. Többnyire ezt hisszük amikor fiatalok vagyunk, középkorúak, de még a szépkor hajnalán sem féltjük az elménkben azokat a csodálatos és jelentős emlékeket, dolgokat, amelyek velünk történtek, mondván azt, hogy ezeket úgyis örökké magunkkal visszük. Manapság viszont bizonyított tudományosan, hogy az emlékek bizony kopnak, átíródnak méghozzá folyamatosan.

Az időskor beállta rengeteg próbatétel elé állíthat egy embert. Az emlékek, emlékezés romlása kegyetlen jelenség az emberi szervezetben, hiszen rajtunk kívül mindenki látja, hogy van valami ami nem kerek. Az idősebb szenvedő alany ezt csak gyanítja, ám nem tudja megmondani, hogy mi miatt érzi különösen saját magát olyan feledékenynek. Az időskori elbutulás kegyetlensége vitathatatlan, ám a legrosszabb az egészben az ettől való ijedtség, illetve félelem.

fredrik backman a hazavezető út minden reggel egyre hosszabb

Az az ijedtség, amely úgy és olyan sebességgel kísérti Fredrik Backman könyvének szereplőjét mint az űzött vadat. A nagyapa és kedves kis unokája, Noah rendszeres szórakozása az idilli padon való ücsörgés, valamint a régmúlt történeteinek elmesélése, tanulságainak felemlegetése. A nagypapa a nosztalgiázásért, a kisgyermek pedig a szálak izgalmas fonódása miatt élvezi különösen az együtt töltött hosszú időt.

Az olvasási élményt tekintve egészen fantasztikus világ tárulhat a könyvet kézben forgató  elé. Noahval, az unokával könnyedén tud azonosulni az olvasó, ám ugyanennyire, ha nem, még inkább mélyen képes átélni a nagypapa lelki szenvedéseit is. A terület, ahol a pad megtalálható, napról-napra egyre kisebb lesz, amely nem más, mint a főhős félelmeinek nyakszorongató allegóriája. A téren látható a nagyi régi dolgozóasztala, feltűnik a sárkány, amelyet Noahnak adott annó ajándékba, valamint érezhető az elhunyt feleség kerti jácintjainak illata is. Ez a legmélyebb fájdalommal tölti el a nagypapát.

A kedélyes viccelődések, és a két ember matematika iránti szeretete mellett a nagyinak van lelki ereje arról mesélni Noahnak, hogy milyen volt élete párjával szerelembe esni, majd pedig elveszíteni Őt. A régi emlék ugyanúgy él a nagypapában, mintha minden akár tegnap történt volna. Ennél erősebben csak az a félelem él benne, hogy mennyire tart attól, ha majd nem fog emlékezni semmire.

Fredrik Backman könyve egy padon ülő férfiról, és az unokáról Noahról szól. A férfi az emlékezetével eleveníti meg a téren mindazt, ami fontos volt számára élete során. Ott vannak az emlékek fiával, unokájával, feleségével. Az emlékek ugyan megkophatnak, de minden, ami szép volt, az megmarad való igazában.

Humans are a strange breed in the way our fear of getting old seems to be even greater than our fear of dying.” – Fredrik Backman

 

 

Lance Armstrong: Egy Legenda Bukása - Juliet Macur

A legmagasabbról esni fáj

Nem csak a sport világában, de az élet más részterületén is kevés akkora mértékű bukás, csillaghullás létezik, mint amely Lance Armstronk nevéhez köthető. Juliet Macur, a New York Times riportere 2014-ben írta le mindazt, amelyet csak kicsit is, vagy éppen a lehető leginkább lényegi módon közrejátszott abban, hogy a világ egyik legsikeresebb kerékpárosa teljes mértékben elveszítse nimbuszát a világ előtt.

Lance Armstrong egy megosztó személyiség, aki megjárta a mennyet és a poklot, minden tekintetben, sokak számára mégis egy példakép maradt, míg a nyilvánosság másik fele szíve szerint a mai napig utálja. Egy azonban vitathatatlan, Armstrongnak meg kellett küzdenie a közvélemény és saját erkölcsének démonaival.

   Egy legenda Bukása

keresőoptimalizálás: lance armstrong egy legenda bukasa

A texas állami országútikerékpár-versenyző hatalmas sikereket ért el a sportágban, ám az eredményei utólag semmissé váltak. Lance egy hamisítatlan polihisztor, akinek rengeteg esemény köthető a nevéhez, a leginkább akkor került a hírhedtség rivaldafényébe, amikor felröppentek a személye körül kialakult vádak arról, hogy több éven keresztül meg nem engedett tiltott szereket használt. Az ezt követő vádak és a könyvben részletesen taglalt hosszas és részletes vizsgálat eredménye az lett, hogy Lance Armstrongot az Amerikai Doppingellenes ügynökség megfosztotta az összes 1998 óta elért sporteredményétől, így az összes létező Tour de France győzelmétől. A 2000-es Sydney-i olimpián szerzett bronzérmét pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tizenhárom évvel később vette el tőle. Ezen doppingbotrány körül kialakult körülményeket, a huzavonát illetően Armstrong 2013-ban, Oprah Winfrey talk showjában adott interjú keretei között ismerte el legelőször nyilvánosan, hogy az ellene felrótt vádak a valóságot tükrözik.

A sportoló karrierjét a dopping mellett más fekete tényező is beárnyékolta, nehezítette. 1996 októberében harmadik stádiumú hererákod diagnosztizáltak az akkor huszonöt éves sportolónál. Ez a fajta rák borzalmasan agresszív volt a testében, így áttétet képzett az agyban, tüdőben és a hasüregben is. A szakemberek a felépülésére nem adtak többet három százaléknál, ám köszönhetően a kasztrálásnak, a kemoterápiának és egyéb sikeres kezelésnek, Lance 1998 áprilisában már újra edzhetett.

Egy nagyon részletes számvetés arról az emberről, aki tisztátalan eszközökkel ért fel a csúcsra, visszatért a halál torkából és a politikai lobbi tevékenységet végző Alapítványa a rákosok helyzetének javításáért, megsegítéséért is szorgalmasan küzd.

George W. Bush barátja, édesapa, biciklis ikon, férj, csaló, az örök küzdő és mindenen felülkerekedő, ez mind Lance Armstrong.

Mit gondolsz róla? Imposztor vagy még mindig példakép? Vonzott mindigis Armstrong életútja, de sosem volt róla kiforrott véleményed? Rendeld meg a joachim autófólia oldalról Juliet Macur könyvét, hogy megtudhasd.

Emma Nyomában Könyvajánló - Steena Holmes

Vakon megbízva

Milyen messze képes elmenni az emberi lélek, hogy ne haljon meg a remény? Hogyan lehet képes valaki őszinte szívvel hozzáállni valamihez, amelynek bekövetkezésére alig van esélyt? Milyen mértékű intenzitással küzdünk, ha meglátunk egyetlen egy reménysugarat?

Ezek azok a dolgok, alapfelvetések, a lehető leginkább kulcskérdései Steena Holmes Emma nyomában című könyvének. A mai világ leírása:

villám villany emma nyomában

A mai fájdalmakkal teli és negatív ingerekkel teletűzdelt világban rengeteg olyan történéssel kell szembesülnie az embernek, amelyeket nagyon nehezen él meg és fogad el. Az átlagember mindennapi küzdelmeinek, vergődésének elviselhetetlensége elengedhetetlen velejárója a premodern életvitelnek. Ahhoz azonban egyetlen szülő sem lehet hozzászokva, hogy elveszítse saját gyermekét.

Steena Holmes karakterének, Megannek bizony ezzel kell szembesülnie, úgy, mint a köddé vált kislány édesapjának és testvéreinek egyaránt.

Megan, a kislánya harmadik születésnapja óta élő halottként létezik a világban, nyughatatlan elméjét két keserves éve nem képes lazítani, kikapcsolni. Bármerre megy az utcán, ha szőke hajat vesz észre, az arcot Emmáénak tulajdonítja, minden egyes apró dologban őt véli megtalálni. Ez a keserűen fájó mementó egészen egyszerűen nem talál kiutat Megan hétköznapi gondolataiból, amely teljes mértékben felfedezhető és érthető. Még két esztendő, de még egy élet is kevés lenne enyhíteni a fájdalmat, amelyet egy szeretett személyünk elvesztése okoz, pláne, ha történetesen a saját gyermekünkről van szó. A könyv főszereplőjének egy rémálommal kell együtt élnie.

A regény fájdalmas mivoltát az sem könnyíti meg, hogy Megannek és a családnak szembe kell néznie azzal a vak, fájdalmat gerjesztő reménnyel, amely ráadásul nagyon haloványan pislákol. A kislányról sajnos nem lehet tudni, hogy életben van-e még. Az egész család egyetlen reménye, a becsukott szemmel való teljes hit. A könyv eleje alapvetően két szálon fut, hiszen az olvasó képzelőereje elé tárul egy másik színpad is.

Jack és Dottie a kapuzárási pánikon rég túl lévő idősebb, unokájuknak élő pár, ám valami érezhetően sántít Jack szerint. Jack úgy véli, hogy partnere valamit elhallgat előle.

A történet startvonala egy városi összejövetelhez köthető, amikor Megan egy fényképet készít Jack és Dottie unokájáról, majd rögeszméjévé válik, hogy ő nem más, mint az elveszett gyermeke, Emma. Ezután a fonódó konfliktusok olyan mellékereket vájnak a két család életébe, mely könnyedén tönkretehet több ember életét is. A feltevés már csak az, vajon Hamisak, vagy valódiak-e az anyai intuíciók, megérzések.

Gázszerelő Partner Budapesten

gázszerelő budapest mely segít gázszerelői problémák ellen.

darázsirtás partner

 

Darázsirtás országosan.