Lance Armstrong: Egy Legenda Bukása - Juliet Macur

A legmagasabbról esni fáj

Nem csak a sport világában, de az élet más részterületén is kevés akkora mértékű bukás, csillaghullás létezik, mint amely Lance Armstronk nevéhez köthető. Juliet Macur, a New York Times riportere 2014-ben írta le mindazt, amelyet csak kicsit is, vagy éppen a lehető leginkább lényegi módon közrejátszott abban, hogy a világ egyik legsikeresebb kerékpárosa teljes mértékben elveszítse nimbuszát a világ előtt.

Lance Armstrong egy megosztó személyiség, aki megjárta a mennyet és a poklot, minden tekintetben, sokak számára mégis egy példakép maradt, míg a nyilvánosság másik fele szíve szerint a mai napig utálja. Egy azonban vitathatatlan, Armstrongnak meg kellett küzdenie a közvélemény és saját erkölcsének démonaival.

   Egy legenda Bukása

keresőoptimalizálás: lance armstrong egy legenda bukasa

A texas állami országútikerékpár-versenyző hatalmas sikereket ért el a sportágban, ám az eredményei utólag semmissé váltak. Lance egy hamisítatlan polihisztor, akinek rengeteg esemény köthető a nevéhez, a leginkább akkor került a hírhedtség rivaldafényébe, amikor felröppentek a személye körül kialakult vádak arról, hogy több éven keresztül meg nem engedett tiltott szereket használt. Az ezt követő vádak és a könyvben részletesen taglalt hosszas és részletes vizsgálat eredménye az lett, hogy Lance Armstrongot az Amerikai Doppingellenes ügynökség megfosztotta az összes 1998 óta elért sporteredményétől, így az összes létező Tour de France győzelmétől. A 2000-es Sydney-i olimpián szerzett bronzérmét pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tizenhárom évvel később vette el tőle. Ezen doppingbotrány körül kialakult körülményeket, a huzavonát illetően Armstrong 2013-ban, Oprah Winfrey talk showjában adott interjú keretei között ismerte el legelőször nyilvánosan, hogy az ellene felrótt vádak a valóságot tükrözik.

A sportoló karrierjét a dopping mellett más fekete tényező is beárnyékolta, nehezítette. 1996 októberében harmadik stádiumú hererákod diagnosztizáltak az akkor huszonöt éves sportolónál. Ez a fajta rák borzalmasan agresszív volt a testében, így áttétet képzett az agyban, tüdőben és a hasüregben is. A szakemberek a felépülésére nem adtak többet három százaléknál, ám köszönhetően a kasztrálásnak, a kemoterápiának és egyéb sikeres kezelésnek, Lance 1998 áprilisában már újra edzhetett.

Egy nagyon részletes számvetés arról az emberről, aki tisztátalan eszközökkel ért fel a csúcsra, visszatért a halál torkából és a politikai lobbi tevékenységet végző Alapítványa a rákosok helyzetének javításáért, megsegítéséért is szorgalmasan küzd.

George W. Bush barátja, édesapa, biciklis ikon, férj, csaló, az örök küzdő és mindenen felülkerekedő, ez mind Lance Armstrong.

Mit gondolsz róla? Imposztor vagy még mindig példakép? Vonzott mindigis Armstrong életútja, de sosem volt róla kiforrott véleményed? Rendeld meg a joachim autófólia oldalról Juliet Macur könyvét, hogy megtudhasd.