Apám a drogbáró Juan Paplo Escobártól

Juan Pablo Escobar

Apám, a drogbáró

 

25 éve tartó másnap

Egy mondatban szinte lehetetlen elmondani, hogy ki is volt Pablo Emilio Escobar Gaviria. A kolumbiai születésű antihős tetteinek jelentősége és kiváltó oka rendkívül mély, lelki indítatása szerteágazó, amelyet lehetetlen egyszerű mondatokban megfogalmazni. Vitathatatlan, hogy Escobar megítélése, a morális skála negatív oldalára billen, méghozzá jelentősen.

Azok akik ismerték és közel álltak Pablóhoz, azok tudják, hogy legmélyén, lekének leagalsóbb bugyraiban is egyetlen dolgot szeretett volna létrehozni, egy jobb, boldogabb világot. Escobar azonban nem számolt azzal az úttal, amely negatív velejárója, hogy a tervének irreális mennyiségű járulékos halálos áldozata lesz.

Escobar mottója egyszerű volt, vagy vele voltak az emberek, vagy ellene. Vagy családtag voltál vagy ellenség.

Ezerkilenzázhetvenhárom azonban fontos év volt, amely fordulópontnak számított a világ összes drogháborúját illetően, mivel Richard Nixon július 1-jén aláírta a DEA [Drog Elhárító Ügynökség] alapítólevelét. Innentől kezdve nagyon nehéz élete lett a Drogbáróknak. Ez a szervezet kerítette kézre Pablo Escobart is, ám a köztes időszak közt kifolyt vért és lemészárolt emberek számát már senki nem tudja csökkenteni. Ennek a DEA ügynökségnek a megalapítására, mint később kiderült borzalmasan nagy szükség volt, hiszen eddigre már 1978 nyarán Escobar megalapította a Medellín kartellt.

Escobar már híres volt arról, hogy szoros kapcsolatot ápol a kolumbiai mélyszegénység tagjaival. Ebben az időben is politikailag igen aktív volt, a szegénység felszámolása érdekében nem egyszer készpénzt is adott a rendezvényeken összegyűlt tömegnek. Egyfajta Robin Hoodot játszott. Közéletben betöltött szerepe és kardoskodása egészen Kolumbia parlamentjéig repítette, ahonnan rövid időn belül ki is került, a kétes ügyletei miatt. Escobart harcolt azért az álomért, hogy egy napon végül elnök lehessen. Ezt azonban a regnáló elnökök lemészárlása nem segítette. Egyszer még az Igazságügyi Minisztérium tankokkal való lerohanását is megszervezte.

A Forbes kiadott egy listát 1989-ben, amely szerint Escobar vagyona nem kevesebb, mint 3 milliárd dollár volt. A szerteágazó drogkereskedelmet az országon belül lefizetett közúti rendőrökkel, az országon kívül pedig magán repülőgépek segítségével oldotta meg, amikor éppen nem lőtte le azokat a repülőgépeket, a politikai harcai részeként.

A drogbáró életének egy halálos kimenetelű üldözés vetett véget 1993-ban, melynek végén golyót kapott a fejébe.

A drogbáró fia, Juan Pablo kendőzetlen őszinteséggel írja le apja lelki és üzleti vívódásait, kegyetlenségét, ám a könyv olvasása közben az olvasó rájön, hogy semmi sem lehet fekete-fehér megközelítésű, még egy ilyen személy megítélése sem. Escobar családszerető mivoltja rajzolódik ki a könyvből amire az egyik legjobb példa talán az, amikor Pablo lánya fázott a hűvös lakásban, ám tűzifa híján Escobar gond nélkül begyújtott százas bankjegyekkel.

Ez egy igazi férfiúi portré az édesapáról, El Patrónról, az emberről, akinek hamvait a tengerbe szórta a DEA, hogy ne lehessen létrehozni emlékhelyet utána később.

Ez a mű pontosan írja le Kolumbia mágikus realizmusát és a rengeteg, máig kínzó és értelmetlen halált szenvedő áldozatokat, amely végig kíséri Escobar életútját és hagyatékát is.

Ez egy olyan portré a kokainról, amelynek grammja legalább hat emberéletbe kerül.

Online marketing partner:

online marketing

interesting online marketing and keresőmarketing articles

online marketing digital marketing article Google keresőmarketing budapest