A szülés utáni depresszió illetve perinatális depresszió

Perinatális és szülés utáni depresszió

 

A perinatális időszak a depressziós rendellenességek kialakulásának magas kockázati ideje, és jelentős betegséggel és halálozással jár együtt, beleértve az anyai öngyilkosságot is. A perinatális depresszió egy heterogén klinikai altípust tartalmaz, és további finomításra van szükség a kezelés eredményeinek javítása érdekében. Arra törekedtünk, hogy empirikusan azonosítsuk és leírjuk a perinatális depresszió klinikailag releváns fenotípusos altípusait, és további jellemezzük az altípusokat a terhesség és a három szülés utáni tünetek megjelenése idején. 

Szülés utáni depresszió

szulesutanidepresszio.jpg

Az adatokat a posztpartum-depresszió: cselekvés az okai és a kezelés (PACT) konzorciuma közül 19-ből hétből vették össze. Ez az elemzés a 19-40 év közötti nőkre korlátozódott, tájékoztatást nyújtva a perinatális időszak depressziós tüneteiről és a tíz utáni postnatális depressziós skála (EPDS) teljes körű leendő adatairól. Az EPDS tüneti dimenzióinak azonosítására fő komponenseket és közös faktorelemzést használtunk. Az Országos Mentális Egészségkutató Intézet kutatási területének kritériumai a negatív valencia és az arousal funkcionális konstrukcióit alkalmazták az EPDS dimenzióira, amelyek a depressziós hangulat, anhedónia és szorongás állapotát tükrözik. Klaszterezést használtak a tünetmintákat megosztó nők altípusainak azonosítására. Az altípusok leírására egyaránt alkalmazták az egyváltozós és a kétváltozós statisztikákat.


Az elemzésekben 663 nő vett részt. Az EPDS által mért három mögöttes dimenziót bizonyítottuk: depressziós hangulat, szorongás és anhedónia. Ezen dimenziók alapján a perinatális depresszió öt különböző altípusát azonosítottam: súlyos szorongásos depresszió, mérsékelt szorongásos depresszió, szorongó anhedónia, tiszta anhedónia és megoldott depresszió. Ezeknek az altípusoknak egyértelmű különbségei vannak a tünetek minőségében és a megjelenés időpontjában. A szorongás és az anhedónia kiemelkedő tünetmintákként jelentek meg a posztpartum kezdetén, és különösen súlyosak voltak.


Eredményeink azt mutatják, hogy a perinatális depresszió különböző típusai és súlyossága különböző lehet a terhesség és a posztpartum kezdetén. Ezek az eredmények alátámasztják a perinatális depresszióban szenvedő nők javítását célzó, személyre szabott kezelések szükségességét.
Öngyilkosság és pszichiátriai rendellenességek

Az öngyilkosság világméretű közegészségügyi probléma, és a mentális rendellenességeket fő kockázati tényezőként azonosítják. Az öngyilkosság a perinatális anyai halálozás egyik legfőbb oka, de nagyon kevés tanulmány az öngyilkossági kísérletekre (SA) fordult elő a perinatális időszakban. Ez a munka célja az SA-val összefüggő kockázati tényezők felmérése a terhességben és a szülés utáni időszakban a mentális betegségekben szenvedő nők körében.

A pszichiátriai rendellenességekkel küzdő nőket, akik csecsemőiként 16 pszichiátriai anya-baba egységet 10 évre (2001-2010) közösen beismertek, retrospektív módon értékelték az SA terhesség vagy a szülés utáni időszakban. A logisztikus regressziót az anyai szociodemográfiai jellemzők, a gyermekkori rossz bánásmód és a visszaélés, az aktuális mentális betegség és a terhességi adatok független terhességi és / vagy szülés utáni hatásának feltárására használták fel.

A terhesség és a szülés utáni időszakban a SA-k különböző kockázati tényezők. Különleges figyelmet kell fordítani az öngyilkosság kockázatára a súlyos mentális betegségben szenvedő nők esetében, valamint a perinatális időszakban a vetélés, az alkoholfogyasztás vagy a cigarettahasználat, a fiatal kor és a depresszió előfordulása miatt.

További cikkek: https://dcsoport.wordpress.com