Teherautó bérléssel kapcsolatos szerződések előnyei hátrányai

A mai írásom a teherautók bérleti szerződéseivel kapcsolatos előnyeiről és hátrányairól fog szólni.

 

A teherautó bérleti szerződéseknek több fajtája is ismeretes, mivel manapság már több mindenre köttetnek szerződések, mint például ingatlan bérletre, vagy jelen esetben teherautó bérlésre. Ebben az írásban a gépjármű, vagyis pontosabban a teherautó bérléssel kapcsolatos szerződéseket fogjuk megvizsgálni közelebbről.

A teherautó bérleti szerződését meg lehet kötni állandóra, vagyis hosszú távra, folytonosra, de van, hogy a két fél közt csak eseti megállapodás történik. Az eseti szerződések esetében nincs mitől tartani, mivel a csak a bérleti díj összegét kell meghatározni, és a hozzá tartozó kauciót, mely fedezetül szolgál, és amennyiben a szerződés lejár visszatérítendő. Ezzel szemben a folyamatos teherautó bérleti szerződésében már sokkal több kitételre szükséges odafigyelni. Ilyen például, a szerződés időtartama, tehát, hogy a szerződés maga hosszú távú, folyamatos e.

teherautó bérlés budapest

A törvény úgy határozza meg, hogy az a bérleti szerződés, ami a 30 napot meghaladja, kivéve a vízi járműveket, már hosszú távú szerződésnek bizonyul. És amely szerződés hosszú távú bérleti szerződés, az már nem mentesül az ÁFA megfizetési kötelezettség alól, éppen ezért sok esetben a külföldiek hiába rendelkeznek közösségi adószámmal, teherautó bérlés esetén kénytelenek az ÁFÁT megfizetni, amennyiben a 30 napot meghaladja a bérleti időszak a szerződés szerint. Az egy évnél hosszabb idejű, vagy határozatlan idejű szerződések esetében a megállapodás már tartósnak minősül gépjárművek esetében, és ebben az esetben már a hatóságok felé is be kell jelenteni az üzembentartói jogot.

A folyamatos teherautó bérléssel kapcsolatos szerződések esetében az ÁFA fizetés úgy változik, vagyis annak a függvénye, hogy a bérleti díjat mikor fizetik meg, tehát az időszak utolsó napján, vagy amikor már lejárt a bérleti időszak. Ez a változás a 2016-os év óta van így. A folyamatos teherautó bérleti szerződések esetében figyelni kell a költség megoszlásra is, az évek közötti kimutatások miatt is. Viszont ebben az esetben a folyamatos teherautó bérlés szerződésénél nem kell figyelni az év végi árfolyam átértékelés, mivel ebben az esetben ez nem funkcionál.