Szőnyegtisztítás módszerek különböző anyagú szőnyegeknél

Kukorica szőnyegtisztítás

 

Szőnyegtisztítást megelőző feladatok: rendszeresen porszívózzunk a szőnyeg értékének megóvása valamint az egészséges szobai levegő miatt. Az új kukorica rost szálú szőnyegek a folteltávolítás területén kimagasló tulajdonsággal bírnak, így tisztításuk könnyű. Lehetőség szerint a foltokat azonnal távolítsuk el, kerüljük a szőnyeg dörzsölését, mert ezzel csak azt érjük el, hogy a szennyeződést mélyen, a szálak közé préseljük.

Ajánlott szőnyegtisztítási javaslat:

 

A legtöbb foltot egyszerűen meleg víz segítségével el távolíthatjuk a szőnyegről szőnyegtisztítás során. A nedves szennyeződésfoltokat nedvszívó anyaggal, például fehér pamut vagy mikroszálas textillel itassuk fel. Ne dörzsöljük. A foltot kívülről befelé haladva töröljük ki. A szennyeződést folyamatosan itassuk fel.
Szakszerű folteltávolításért érdemes tisztítóba vinni a szőnyeget!

Szintetikus szőnyeg (viszkóz, akril, poliamid (PL), poliészter (PES))

ÓVJUK a szőnyeget közvetlen napfénytől, a nehéz bútorok által okozott sérülésektől, valamint az ajtó koptató és gyűrő hatásától. Az egyenletes fakulás érdelében, tisztítás után a szőnyeget érdemes megfordítva visszahelyezni.

A szállítás, tárolás mindig ráncmentesen, feltekercselve történjen és soha ne hajtogassunk. A folt eltávolításának sikere abban rejlik, milyen hamar tudjuk eltávolítani azt, a folt keletkezésétől számítva.
Tisztítás előtt a darabos szennyeződést és a felületen lévő folyadékot el kell távolítani. A folt eltávolításához tiszta, puha, lehetőleg fehér rongyot használjon, mellyel először a foltot itassa fel!

Ajánlott szőnyegtisztítási módszer:

Szálirányú porszívózással könnyen eltávolíthatjuk a napi szennyeződést. A háztartási foltok is egyszerűen vízzel, ronggyal felitathatóak. Erőteljesebb szennyeződéseknél ajánlatos szőnyegtisztító hab, vagy por. A szőnyeg általános tisztítását tetszőleges fokozatban, porszívózással végezzük. Ha először használunk folttisztítót, mindig teszteljük le, egy kisebb, nem látható részen!

Szakszerű folteltávolításért érdemes tisztítóba vinni a szőnyeget! 

Torontáli szőnyeg

A szőnyeget óvjuk a nedves felületektől, padlótól és falfelülettől. Óvjuk az erős napfénytől, a molyoktól, és a nehéz bútorok által okozott sérülésektől. Szőnyeg nem érintkezhet nedves felülettel például nyirkos nedves padlóra, falfelületre nem szabad helyezni. Ajánlatos a szőnyeget időnként átfordítani ha erős napfény éri, hogy mindkét oldala egyenletesen kopjon.

Ajánlott tisztítása:

Gyapjú szőnyeg esetén a száraz port porszívózással lehet bármilyen sűrűséggel elvégezni. Száraz textíliát használjunk a makacs, porszívózással el nem távolítható szennyeződések ellen.
Dörzsölésre szőnyeg felülete filcesedhet, ezért csak fehér textíliával nyomkodva itassuk fel a folyadékot majd hajszárítóval hideg fokozaton szárítsuk fel. Folteltávolító első használatakor végezzünk tesztet a szőnyeg egy kisebb, nem látható részén!
Szakszerű folteltávolításért érdemes tisztítóba vinni a szőnyeget!