A házasság szimbólumának kérdése, avagy a nagy gyűrű dilemma.

A nagy gyűrű dilemma.

 

Az eljegyzési gyűrű hagyományának kezdete nagyon hosszú időre nyúlik vissza. Pontosan talán nem is tudjuk meghatározni, de az biztos, hogy ősidők óta hagyománnyá vált. Ahogy visszatekintünk a régi időkre rengeteg különféle anyagból készült gyűrűt találunk még olyat is, amik a természetben is megtalálhatóak, amelyek persze nem feltétlenül állták ki az idő vas fogát, de akkoriban erre volt lehetőség. Ilyen például a papirusz, a vas, vagy akár az elefántcsont. Manapság természetesen sokkal korszerűbb anyagokból találhatunk magunknak gyűrűt.

Hazánkban már sokkal inkább meg tudjuk határozni azt az időt melytől elterjedt a karikagyűrű viselése, ez pedig nem más, mint az 1800-as évek korszaka.

eljegyzesigyuru.jpeg

 

A kezdet

Hazánkban miután divattá vált az eljegyzési ajándék, természetesen minél értékesebb anyagból kezdték gyártani a gyűrűket, különböző nemesfémekből, mint például ezüstből. Ez kedvezett a hölgyeknek hisz ebben az időben elfogadott volt, hogy egyszerre több udvarlótól is elfogadjanak ilyesfajta ajándékot, ami természetesen azt jelentette, hogy akár több értékes és persze gyönyörű ékszerrel gazdagodhattak. Manapság ez már teljesen megváltozott hisz nem feltétlenül elfogadott több férfitől jegyességi ajándékot elfogadni.  A mai divat szerint csak egytől illendő.

A hagyományhoz azonban hozzátartozott, hogy ha egy hölgy életében megjelent az úgynevezett igazi, akkor aranygyűrűt kaptak az illetőtől és az ezüst gyűrűk egyre inkább feledésbe merültek. Ezzel is jelezve mások számára az elköteleződést. Tehát az arany gyűrű volt az úgymond végleges elköteleződés, kötődés szimbóluma. Innen ered az elgyűrűzték kifejezés is.  

Ahány gyűrű annyi szokás

Ahány ház annyi szokás szokták mondani, de fontos tisztában lennünk a különböző elnevezésekkel. Az egyik leggyakrabban ujjunkon hordott ékszer, amelyet talán mindenki ismer az nem más, mint a karikagyűrű vagy más néven jegygyűrű.

Természetesen ezt a nevet azért kapta, mert ez volt az a gyűrű melyet a pár a házasságkötés után viselt a mindennapi életében.

Nagy jelentősége volt hisz a templomi esküvőn kimondott fogadalmat, illetve hűséget és a teljes elkötelezettséget jelölte.

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy amíg egypár csak jegyes addig a gyűrűt a balkézen illik hordani, az esküvő után azonban át kerül ez a gyűrű a jobbkézre és onnantól kezdve ott illik  hordani.

Jelkép egy életre

Házasság során elmaradhatatlan a gyűrű. Ez a gyűrű egy életre összeköti azt a két embert, aki fogadalmat tett egymásnak. A gyűrűnek fontos jelentése van. Ez a karika a soha véget nem érést szimbolizálja az örökös, és állandó körforgást. Nagyon fontos pillanata az esküvői előkészületeknek a gyűrű kiválasztása, hiszen egész életében viseli mindennap az ember.  Emiatt sokszor adódik a kérdés vajon melyik a legalkalmasabb, mely a legjobb párunknak, melyik illik legjobban a személyiségéhez, vagy melyiket szeretnénk mi jó esetben, egy egész életen át nézegetni és viselni az ujjunkon.

Gyakori kérdés, hogy hagyományt tisztelve a női és férfi gyűrűnek ugyan olyannak kell e lennie vagy sem?

Azt gondolom ez ember függő, és nem feltétlenül fontos a teljes hasonlóság, hisz, ahogy már említve volt ahány ház annyi szokás, illetve annyi gyűrű.

Az is gyakori kérdés hogy mindenképp aranynak kell e lennie?

Természetesen ezek nem könnyű kérdések és mindenki másképp gondolja, de az biztos bármilyen karikagyűrűről legyen is szó mindenképp ez a legfontosabb ékszer egy házaspár életében hisz egymás felé való elköteleződésük és hűségük jelképe egy életre.