"Adja-veszi az embereket, hogy túléljen" – Tíz tuti könyv tavaszra

"Adja-veszi az embereket, hogy túléljen" – Tíz tuti könyv tavaszra

Szex és szerelem kifulladásig a perzselő riói homokban, Barbie-ként lombikban életre keltett tökéletes nők, műhibáért felelősségre vont orvosok, baljós jövőképek, gazdasági válság sújtotta családok, az 1984 Facebook-generációs „folytatása”, embertestű rókák és beszélő állatok. Tavaszi könyvajánlónkban szinte minden műfajból válogattunk.

Mintegy hétezer négyzetméteren, dedikálásokkal együtt négyszáz programmal és több mint kétszáz új kötettel várja az érdeklődőket április 21. és 24. között a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Mi pedig ismét megpróbáltuk a lehetetlent: kiválasztottuk a beláthatatlan kínálat tíz legizgalmasabb kötetét, melyek nagy része már nagyot gurított külföldön, de a magyar szerzőket sem hanyagoltuk el, hiszen egy könyves listából sem hiányozhat Nádas Péter.

Louise O'Neill: Örökké a tiéd (Tilos az Á)

A szerzőről: Louise O'Neill az Y-generáció gyermeke, aki klasszikus műveltségét az elit Trinity College angol szakán szerezte, majd egy évig New Yorkban az amerikai Elle magazin szerkesztőségét erősítette. Miután megunta a celebek társaságát, hazaköltözött Írországba, hogy pizsamában üldögélve megírja erősen feminista szellemiségű könyveit, bár feminizmusa inkább tűnik a legnagyobb profizmussal épített marketing részének, mint valódi aktivizmusnak. Főleg miután a szerző regényeiben nem csupán a női egyenjogúság kérdését, hanem napjaink nagyjából összes égető társadalmi kérdését üdítően eredeti megközelítésmóddal boncolgatja.

A kötet műfaja: disztópia, amely szinte mindig, most is mai világunk szatírája, a mindenkori elnyomó hatalmak és a társadalmi igazságtalanságok kendőzetlen felmutatása. Könnyen eszünkbe juthat róla Margaret Atwood orwelli ihletésű disztópiája, A szolgálólány meséje, amiből film is készült 1990-ben.

A történet röviden: egy klasszikus lázadástörténet a globális felmelegedés okozta árvizek pusztítását követő posztapokalipszisben, a néhány ezer túlélő lakta és férfiak uralta világban, ahol a genetikusok prototipikus Barbie-nőket szaporítanak, hogy egy zárt intézetben nevelkedve tökéletes feleséggé, egyben fiúszülő anyává, ágyassá vagy szűznővérré váljanak. A történetet a gyönyörű Freida meséli el nekünk, aki rájön, hogy valami nagyon nem stimmel a rendszerrel… de a kiválasztott „hős lesz vagy áldozat” klasszikus történetvezetés egyáltalán nem arra kanyarodik, amerre szokás a hasonló történetekben.

Egy ütős idézet: „Egy hatalmas, aranyozott trónuson áll, vörös tüsi haján korona. A kezében egy csomó pórázt tart, akár a kantárokat, melyek gyémántokkal kirakott nyakörvekbe futnak a rapper lábainál vonagló öt, meztelen szőke ágyas nyaka körül.”

Kinek ajánljuk: aki elgondolkodna az öngyilkosság, a családon belüli erőszak, a szexuális zaklatás, az áldozathibáztatás, a homoszexualitás, a testképzavar, az internet- és gyógyszerfüggőség, a rasszizmus, a párkapcsolatok, a házasság, a hamis tökéletesség iránti hajsza és a közösségi média témakörén.

Címkék: könyvajánló