2020. sze 29.

Nem habozunk: eszünk és iszunk.

írta: Online marketing 101
Nem habozunk: eszünk és iszunk.

Nem vagyunk restek leírni újból s újból, hogy az elmúlt években igazán szépen alakult, fejlődött a sokáig elég egyhangú hazai sörkínálat. A sör iránt megnyilvánuló növekvő érdeklődés hozadéka pedig, hogy egyre több blog és weboldal témája lett a sör. Meg szép lassan kezdtek feltünedezni a sörről szóló könyvek is.

A tavaly év vége felé megjelent söröskönyvről nagy örömmel számoltunk be rovatunkban, mert már szó szerint úgy kellett, mint egy falat folyékony kenyér. Most pedig  az idei eddig termés máris három kötetnyire rúg. Ezek az augusztusi hetek igencsak ideálisak, hogy sörözzünk és olvassunk strandon, kertben, parkban, teraszon, árnyékban, napsütésben.

A megjelenés Időrendjében első a Király Levente szerkesztette Óda a sörhöz.  Valójában persze a Corvina kiadásában megjelent antológia nem egy klasszikus értelemben vett söröskönyv, hiszen a válogatásban 41 hazai és külföldi szerző sörrel, söröző emberfiakkal kapcsolatos elbeszéléseit, illetve regényekből és novellákból vett részleteket olvashatunk. A sör iránt érdeklődők a válogatásnak köszönhetően megismerhetik többek között James Joyce, Thomas Mann, Dosztojevszkij, Mihail Bulgakov, Ernest Hemingway, Edgar Allen Poe, Ibsen, Victor Hugo és más világirodalmi nagyságok vélekedését a sörözésről.

Nekünk magyaroknak sincs okunk a szégyenkezésre, hiszen ezúttal Krúdyn és Márain túl is begyűjtött bőven  írásokat a kötet. Rejtő humorral, Tar Sándor inkább szkepticizmussal ír a folyékony kenyérről, de nem maradt ki a válogatásból Mikszáth, Móricz, Tersánszky, Mészöly Miklós, Örkény vagy éppenséggel Hajnóczy Péter – hogy csak néhányat említsünk a szerzők közül. S hát, igencsak egyetértünk Petrivel, ami a lét elegendő örömeit illeti: "Az a fontos, hogy a sör legyen elég hideg, legyen az embernek tiszta inge, a bécsiszelet mellé legyen citrom, a felesége örüljön az új blúzának, a nap süssön, de módjával, járjon a szellő, néha egy futó zápor permetezzen be minket... A többi? A többi? Elintéződik majd magától."

A következő kötet már sokak számára ismerős lehet: a Hibernia kiadó Sörmentén sorozatának legsikeresebb vállalkozása. A Prága söreit, sörözőit és persze klasszikus turistalátványosságait bemutató könyv első kiadása 2002 tavaszán jelent meg, és immáron a negyedik átdolgozott változatában csalogat cseh sörözni. Szükség is van a néhány évenkénti frissítésre. Mert az az állandóság, ami a csehszlovák főváros kocsmáit, sörözőit jellemezte anno - az U Fleku, az U Kalicha, az U Zlatého tigra, az U Medviku vagy éppen az U Pinkasu szentséges söroltárjaival -  , már nem igaz a cseh fővárosra. Az új trendeket követve egyre több új söröző és sörfőzde-kocsma nyílik, sok régebbi népszerű hely is átalakul, a várost ellepő turistaáradat jobb, jobban mondva,  "trendibb" kiszolgálására.

Nekünk magyaroknak ugyancsak kedvelt célpontunk a város, melynek régi és új sörözői közötti eligazodásban segít a rendhagyó útikalauz. Nem mellesleg kiváló vezetőnek bizonyulva városhistoriában, művészettörténetben is.

 A Hagymássy András, Marton Jenő, Vétek György szerzőhármas ezúttal gondolt az autóval utazókra is és néhány Prága felé útba eső várost – így többek közt Brno-t, Velke Popovicét, Jihlavát – is bemutat, természetesen sörmentén. Szegény sofőr – neki persze csak alkoholmentes sör jár, hiszen a cseh rendőrök sem elnézők az ittas vezetőkkel szemben. Egyszóval a Prága 4. kötet nélkülözhetetlen a várost a sör kedvéért (is) felkereső honfitársainknak. Akkor is, ha már alapoztak az itthoni, nem kevés cseh sörözőben, és akkor is, ha még "sörszűzek" (amit kötve hiszünk). 

A harmadik ajánlott olvasmány Mucha Attila  Konyha, sör, főzés című kötete. Az Atheneum kiadásában megjelent mű, akár a bevezetés az otthoni sörfőzésbe alcímet is kaphatta volna. A szerző saját konyhájában szerzett tapasztalatait osztja meg olvasóival. Naná, hogy elsősorban a sörfőzés boszorkánykonyhájába nyerünk betekintést. Még hozzá nem valamely alfasavakkal, biológiával, kémiával foglalkozó szaktekintély által, hanem nagyonis személyes örömöket és kudarcok egyaránt felmutató szórakoztató sörelbeszélőtől. A sörfőzés, mint az a könyv lapjairól is kiderül nem ördögtől való és mindenki számára elsajátítható.

 Vannak fokozatok persze, de a kezdeti nehézségeken minden próbálkozónak jó sör/sorvezető a Konyha, sör, főzés, mely Zirig Árpád remek fotóinak köszönhetően, szemléletesen mutatja be a folyamatot. A kötet a sörfőzési tanácsok mellett, néhány remek, klasszikus sörkorcsolya - utopenyec, rakott Hermelin, tüzes pirítós, pácolt sült csülök -  receptjével és a sörivási kedvet fokozó már-már elfeledett kocsmai játék leírásával is megörvendezteti az olvasót. Kezdő sör – és sörrel való főzőknek kihagyhatatlan, de ajánljuk azoknak is, akik kíváncsiak, hogyan játsszák a gyufapöckölést, vagy mi is az a snóbli.

Szólj hozzá

könyvajánló