2020. sze 30.

Hasznos tanácsok elektromos autóhoz

írta: Online marketing 101
Hasznos tanácsok elektromos autóhoz

Hasznos tanácsok elektromos autóhoz

Az elektromos autók forgalomba helyezésével csökken a lokális környezetszennyezés, használat közben nincs károsanyag-kibocsátás szemben a dízel és a benzines járművekkel. Ha pedig teljesen megújuló energiával töltjük az e-autónkat akkor közvetett káros-anyag kibocsájtásról sem beszélhetünk.

  • A környezetszennyezésen kívül nincs zaj- és rezgéskárosítás amik károsítják az épületeket, műtárgyakat és egyéb létesítményeket.
  • Egy elektromos autó a hagyományoshoz képest csekély karbantartást igényel, olcsóbb a szervízelése is, mivel jelentősen kevesebb alkatrésszel van szerelve.

A hajtáslánca jóval egyszerűbb, nincs kipufogó rendszer, önindító, váltó, kettős-tömegű, turbó és sok egyéb alkatrész. Nem kell olajcsere, mivel a fék olajon kívül ezekben az autókban nincs más olaj. Folyadékból is csak egy ablakmosó- és hűtő/fűtő folyadék található ezekben az autókban. A fékbetétek és tárcsák kopása is elenyésző, hiszen lassuláskor regeneratív fékezést alkalmazhatunk, azaz a mozgási energiát villamos energiává alakítja át az elektromos motor. Sok esetben nem is kell használnunk a féket, elég csak a forgalom ritmusára figyelnünk és fékezés helyett a gázpedálról időben leemelve a lábunkat lassulni. Ebben az esetben pedig energiát nyerhetünk amivel nő a hatótávolságunk.

  • A nyomatékos elektromos motornak köszönhetően dinamikus gyorsulást eredményez álló helyzetből is egy e-autó. Nincs sebességváltás. A súlypont alacsony, köszönhetően a padlóba épített akkumulátoroknak, így az autó lényegesen stabilabb.
  • Egy kisebb méretű elektromos autó akkumulátora 30-40 kWh kapacitású, ami a jelenlegi villamos energia árak mellett 1200 – 1600 forint körüli összegből feltölthetjük, ami 150-250 km távolság megtételére elegendő. Azaz kb. harmadannyiba kerül az utazásunk e-autóval mint egy belső égésű modellel.

alakítani, ilyenek például, ha hosszabb útra indulunk akkor tervezzük meg tudatosan az utunkat. Az elektromos autók hatótávolsága korlátozott tartományban mozog, a legtöbb elérhető árú elektromos autó típustól és vezetési szokástól függően körülbelül 100-300 kilométert képes megtenni, ezután újra fel kell tölteni az akkumulátort. Ez ami elrettent egy vásárlót, de átlag ember napi 30-70 kilométert tesz meg. Ha pedig hosszabb útra indul akkor beiktatható egy kis pihető, mialatt az autó feltölt. Érdemes számításba venni, hogy amíg a benzines autó megtankolása csupán pár percig tart, addig egy elektromos autó feltöltése típustól, illetve a töltő fajtájától függően akár több órát is igénybe vehet. Azonban az országban egyre több helyen elérhető villámtöltők már képesek 20-30 perc alatt 80%-ig feltölteni az akkukat ha az autóval kompatibilis. Szerencsére a legtöbb elektromos autóban olyan navigáció található ami megmutatja a töltőállomásokat. Ezen kívül léteznek olyan okostelefon alkalmazások is, amelyek a legközelebbi töltőhöz navigálnak minket.Az autóban használt tartozékok, extrák használata, mint például a klíma, fűtés, ülésfűtés és egyéb szériák csökkenthetik valamelyest a hatótávolságot, így nagyon extrém hidegben jóval csökkenhet a hatótáv. De, ha indulás előtt felfűtjük az utasteret amíg a hálózati töltőre van dugva az autó akkor elindulás után már nem az akkumulátorból kell a fűtéshez szükséges energiát kinyernie az autónak. Ezzel a megoldássa gazdaságosabban indulhatunk a téli hidegben. Ugyan ezt megtehetjük nyáron a nagy melegben is, pont fordítva. A legtöbb mai autóhoz tartozik valamilyen mobil applikáció, amivel el tudjuk indítani a fűtést illetve a hűtést.

 

Szólj hozzá

elektromosautó