Az Óperencián innen, a képzeleten is túl… | Finy Petra: Bodzaszörp

Az Óperencián innen, a képzeleten is túl… | Finy Petra: Bodzaszörp

Finy Petra a nagyszülők mesés világát szerette volna átadni az olvasóknak sok melegséggel, szeretettel, hálával ötvözve. Sikerült neki, ám nem csak ez sikerült. Ez a mesekönyv, a Bodzaszörp jóval több ennél.

Aki a hagyományos történeteket, a népmeséket szereti, az nem teszi listája élére a könyvet, azonban úgy vélem, hogy mindenki más igen. Aki és – itt gyerekre, felnőttre egyaránt gondolok – képes megnyitni a képzeletét, elrugaszkodni a földtől, és igenis elhinni, hogy a kávéfőző – ha azt akarjuk – rakéta is lehet, annak nagy kedvence lesz a Bodzaszörp gyűjteménye. És mi az a többlet, mely a szereteten túl a könyvbe szorult? A bajok.

Ugyanis a könyv úgy probléma-orientált mesekönyv, hogy a tartalmából ki sem derül. Viszont így nyújt még többet annál, mint amit vártunk. A mai ihletésű unoka-nagyszülő történetek egy része olyan helyzeteket old meg, amelyek szinte minden gyermekkel előfordulnak. Rémálmok, egy barátság elvesztése vagy iskolai zaklatás – de Finy mindig más megoldás felé terel, mást mutat meg, mint amivel a segítő szándékú felmenők eddig próbálkoztak. Válaszai kedvesek, kézenfekvők, ugyanakkor nagyon is távolról indulnak: a múltból vagy a fantázia messzi világából.

Olvass bele.

A szövegek szépségét Finy Petra hordozza magában. Nem minden mesekönyvében adja ki teljesen ezt magából, de most aztán mindent beletett. A könyv választékos, gazdag szókincse miatt inkább a nagyobb óvodásoknak ajánlott, de még a kisiskolásoknak is. Mert bizony, még ha mesékről van is szó, az iskolai megfélemlítésre, zaklatásra akár egy tízéves is felkapja a fejét – hiszen ez bármikor, bárhol előfordulhat, sajnos.

Meg kell említenem Bogdán Viki illusztrációit, melyek úgy illeszkednek a mesékhez, mint borsó meg a héja. Bájos és szerethető ez a könyv kívül is, belül is – és még azon is túl.

A könyv kiadói fülszövege

Vannak bizonyos színek, illatok, hangok, melyeket a nagyszüleinkhez kapcsolunk. A cseresznye pirosa, a bodza illata, vagy a lágy dúdolás, amivel a mama álomba ringat. A nagyszülők olyan szeretetet tudnak adni, melyet senki más, mégis talán méltatlanul kevés történet szól róluk.
Ebben a könyvben viszont minden mese nekik tiszteleg. Hiszen ők is segíthetnek az unokájuknak, ha fél, dühös, vagy ha úgy érzi, már soha nem tud örülni. Ők lehetnek a támaszok egy válásnál, csúfolásnál, egy barát költözésénél. Vagy épp társak, mondjuk, a lombházépítésben. Arra is fény derül, milyen mókásak tudnak lenni a nagyszülők.
Milyen jó, amikor a szülők szülei is ott vannak, ha szükség van rájuk. Ezzel a néhány mesével szeretnénk megköszönni nekik azt a rengeteg gondoskodást, amivel a gyerekeket – unokákat és szüleiket is – támogatják.

Partnerek:

Térkő, takarítás, Ytong, Mar Team Tüzép, iratmegsemmisítő, szórólap tartó, Master Clean takarítás, farsangi álarc, digital marketing, fali kapaszodó, digital asset management solution

Lampone bútorok, online marketing opel chip tuning kreatív webáruház firkabox, iratmegsemmisítő takarítás Master Clean esküvői dekoráció farsangi álarcok partyparadicsom.hu rozsdamentes fali kapaszkodóÖnbizalom teszt, takarítás, Hollandpázsit, Műfű, iratmegsemmisítő, szórólap tartó, magasnyomású mosó, farsangi álarc, digital marketing, fali kapaszodó

Fatumjewels kapcsolat, íróasztal, beltéri ajtók, Autó kozmetika, eladó Audi A6, műanyag bejárati ajtók, utólagos vízszigetelés, csípő és térdprotézis árak

eljegyzési gyűrű íróasztal akril bútor beltéri ajtók Térkő, takarítás, Ytong, Mar Team Tüzép, iratmegsemmisítő, szórólap tartó, Master Clean takarítás, farsangi álarc, digital marketing, fali kapaszodó, digital asset management solution