E-könyv

E-könyv

 

Az e-könyv (angolul e-book) az elektronikus formában létrehozott és terjesztett szöveget és egyes esetekben képet tartalmazó fájl, amely digitális megfelelője a nyomtatott könyvnek. Használatához, olvasáshoz megfelelő elektronikai eszköz, e-könyv-olvasó szükséges.

Az e-könyvet, azaz elektronikus könyvet az internet megjelenése hívta életre. Korábban is készítettek olyan elektronikus dokumentumokat, amelyek könyvszerű tartalmat hordoztak, de e-könyvnek igazán azóta nevezik ezeket, amióta letölthetővé váltak az internetről. Az e-könyvek elterjedésének másik feltétele a megfelelő méretű és minőségű kijelzővel rendelkező hordozható eszközök megjelenése. Jelenleg a célnak leginkább megfelelő olvasó eszköz az ún. e-papír kijelzővel ellátott e-könyv-olvasók, amely technológia - habár nem erre a célra fejlesztették ki - a minőségi feltételeknek legjobban megfelel. A kijelző a papíralapú könyv olvasásához hasonló élményt biztosít és hosszú időn keresztül olvashatunk anélkül, hogy az a szemnek megterhelő lenne.

Jellemzői

Az e-könyvek egyik jellegzetessége, hogy mivel nyomtatási költség nem terheli őket így olcsóbban értékesíthető, a virtuális formának köszönhetően pedig jobban és gyorsabban terjeszthető. Az e-könyvek létrehozásának alacsony költségéből eredően ma már számos olyan könyv van, ami csak elektronikusan létezik. Sőt, amióta az internetmarketing is felismerte az e-könyvekben rejlő lehetőségeket, számos e-könyv ingyenesen is letölthető.

Az e-könyvek magukban hordozzák annak a lehetőségét, hogy az olvasó az elektronikus könyvet kinyomtassa és úgy olvassa el, bár ez nem célszerű, mert így drágább, mint a hagyományos nyomdai eljárással készült könyvek. Az e-könyvek terjesztésének egyik kulcsfontosságú kérdése a szerzői jogvédelem érvényesítése, amely másolás és nyomtatási blokkolás integrálását jelenti. Egyes kiadók csak úgy egyeztek bele tulajdonukban lévő művek e-könyvbeli közléséhez, ha megfelelő védelmet szavatolnak az internetes terjesztők.

Az e-könyvek optimális terjesztésének feltétele, hogy az e-könyv egy szabványos formátumban jelenjék meg.

Formátumok
Az e-könyvek formátumai jellemzően két nagy csoportba sorolhatóak: a platformfüggetlen és a platformfüggő formátumok közé. Más szempontból csoportosítva, lehetnek általános dokumentumformátumok vagy direkt e-könyvek közzétételére kifejlesztett formátumok. A leggyakoribb formátumok (a teljesség igénye nélkül):

.txt: egyszerű szöveges fájl. Platformfüggetlen, talán a legtöbb eszközzel és szoftverrel megnyitható. Ezen kívül előnye még a kis méret (A Biblia .txt formátumban mindössze 4 MB), hátránya viszont, hogy nem tartalmaz formázási adatokat, illetve képeket, így a .txt-ben készült e-könyv meglehetősen puritán.
.pdf dokumentum: az Adobe Systems által kifejlesztett, platformfüggetlen dokumentumformátum. Eredetileg PC-re fejlesztették ki és az interneten általános dokumentum formátummá vált. Az olvasásukhoz telepíteni kell a PC-re az Adobe Acrobat Reader nevű (ingyenes) programot, vagy egyéb, a pdf-et kezelő alkalmazást. Az újabb e-könyv-olvasó eszközök, már alapban képesek a pdf formátum megjelenítésére. Előnye, hogy képeket és formázási paramétereket, valamint hipertext-elemeket is tartalmazhat (ezek segítségével kapcsolat létesíthető a dokumentum egyes részei, vagy más dokumentumok között), így ezzel már a hagyományos, papír alapú könyvvel, újsággal egyenrangú, illetve annál többet tudó kivitelű dokumentumok készíthetőek. Hátránya, hogy sok képet tartalmazó vagy nyomdai felhasználásra szánt változatai sok eszköz számára kezelhetetlenül nagy méretűek. A pdf rugalmasságának köszönhetően előfordul, hogy egy dokumentum szövege nem digitális szöveg karakterként hanem képi ún. raszter formátumban tárolnak, de ez nem optimális, inkább illegális másolatokra vagy rövid dokumentumokra jellemző.
.doc formátum: a Microsoft Word szövegszerkesztőjének dokumentumformátuma.
HTML formátum: a weboldalak formátuma. Platformfüggetlen, számos alkalmazással megnyitható. Képeket és formázási információkat, valamint hipertext-elemeket is tartalmaz.
futtatható exe, .jar, stb. fájl. A futtatható fájl alapú e-könyvek közös jellemzője, hogy a szöveget, képet, formázási utasításokat és a megjelenítő alkalmazást egy fájlba ágyazottan tartalmazzák. Általában platformfüggőek, előnyük viszont az, hogy a felhasználó "készen kap mindent": ezek esetében kizárható az olvasóprogram és a dokumentum inkompatibilitása. A futtatható alapú technológiának másik tulajdonsága, hogy (formátumtól függően) sok-sok kiegészítő marketing technikát lehet beépíteni e-könyvekbe. Megfelelő e-könyvkészítő szoftverrel meg lehet oldani például, hogy az e-könyv mindig a készítő aktuális hirdetéseit mutassa, függetlenül attól, hogy az első, eredeti példány mikor került ki. (Az e-könyv a megfelelő olvasó eszköz segítségével le tud tölteni frissítést az internetről.) Ezekkel a formátumokkal az is megvalósítható, hogy az olvasónak regisztrálnia kelljen ahhoz, hogy megnyithassa a könyvet. (Ennek akkor van jelentősége, ha a szerző vagy a forgalmazó szeretné megkapni minden olvasó e-mail-címét, és így közvetlenül megszólítani őket.)
Képi (raszter) formátum. Leggyakrabban jpg/jpeg. Alapvetően nem optimális, de egyes esetekben nyomdai célra létrehozott rövidebb anyagokat így adnak közre. Néha illegális másolatokat készítik így.

Terjesztés
Az e-könyvek közzététele, internetes megosztása vagy értékesítése során természetesen tekintettel kell lenni az eredeti szöveghez kapcsolódó szerzői jogokra.

Az e-könyveket legálisan a szerzők vagy könyvkiadók önállóan, online könyvesboltokban, esetleg e-könyvtárakban publikálják. A kereskedelmi e-könyvek készítésének van már Magyarországon is intézményesült formája, ugyanis a A Nagy e-Könyv Program keretében bárki csatlakozhat egy üzleti érdekeltségű mentorhálózathoz. Az általuk preferált keretrendszerben multimédiás 3D e-könyv alkalmazásokat készítenek, amelyeket a világhálón értékesítenek.

A szerzői jogok megsértése esetén a publikálás illegális, „kalózkiadásnak” minősül. A magánszemélyek által készített és az interneten illegálisan megosztott e-könyvek mégis nagy népszerűségnek örvendenek – főleg a világ szegény részein.[2] A kalózkodásnak több oka van. Némelyik kiadó egyáltalán nem foglalkozik digitális terjesztéssel, nehogy a papíralapú kiadványai keresletét csökkentse. Más kiadók a papíron megjelenő könyvvel szinte azonos áron kínálják a fájlokat. A 2010-es évek Magyarországán egyes tudományterületeken a friss szakirodalom papíralapon elérhetetlen, az illegális csatornák használata nélkül a tudományos kutatómunka ellehetetlenülne.